Restaurants in Main Market

Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród licznych możliwości, które daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, połączeń oraz duża porcja składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie smaki

Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie dania to również takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.

Podstawowe posiłki włoskie

Pasty są bazą kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. Krakow Restaurant italian Cuisine Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty można jeść codziennie.

Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, focaccia, ravioli oraz liczne desery – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *